slideshow lepesrol lepesre
Képszerkesztés

Slideshow készítés lépésről lépésre

Közelítsük meg a képszerkesztést más irányból.
Ha képet szeretnénk szerkeszteni ezt megtehetjük videószerkesztő programmal is, ilyenkor fényképes albumokat, slideshowkat tudunk létrehozni.

Mi az a slideshow?

A slideshow magyarul diavetítést jelent, fotókból zenés videó készítése. Persze lehet zene nélkül is, de a zene nagyon sokat hozzáad a képek hangulatához, a zenés slideshow sokkal hatásosabb tud lenni.

A diavetítés készítése zenével sokkal egyszerűbb, mint elsőre gondolnád, én erre a célra a Movavi videószerkesztőt használom, ezek közül is a Movavi Videoeditor Plus-t fogom bemutatni.

A Movavi

Sergei Pavlishin alapította a céget 2004-ben. Céljuk egyszerű volt: létrehozni olyan termékeket, amelyeket bárki könnyen, hatékonyan használhat életkorától és tapasztalatától függetlenül.
Ma már a programot több, mint 200 országban használjak, 20 féle szoftveralkalmazással bír, s a cégnek több, mint 400 alkalmazottja van.

Miért a Movavi?

Hosszú időn keresztül kerestem – nem számítógép és technikai guru lévén – egy egyszerű, könnyen kezelhető programot. Így nagyon örültem, mikor ráleltem erre a szoftverre.

Hátrányaként könyvelhető el, hogy a próbaidőszak csak hét napos és a kész videó vízjelezett, de a vásárlásért cserébe profi élményt varázsolhatunk magunknak.

Előnyei:

  • az egyszerű kezelőfelület,
  • elérhető PC-n, Mac-en, Android-on és iOS-on is,
  • rengeteg szerkesztési lehetőséget: ingyenes sablonokat, effekteket, címkéket, szűrőket, átmeneteket, zenéket, feliratokat találunk a programban.

Mire használhatjuk a videószerkesztőt?

Készíthetünk a képeinkből slideshowkat, zenés fényképalbumokat. Ezek kivitelezése nem bonyolult, mint inkább időigényes. De nem is a program használata miatt, sokkal inkább a fotók összeválogatása, megfelelő sorrendbe rakása vagy egyéb szerkesztése (montázzsá alakítása) miatt.

Slideshow készítés lépésről lépésre

És akkor nézzük a programot, hogyan kezdj neki fotókból zenés videó készítésének.

A letöltés után ez a látvány fogad.

Lássunk néhány funkciót, ami támpontot ad, illetve segít a szerkesztésben.

kepszerkesztes

 

A bal alsó sarokban a skála, amivel kicsinyíteni/nagyítani tudjuk a sávokat.
Mellette középen a készítendő film/album hossza fog megjelenni.
Jobb oldalon fent pedig a szerkesztendő filmünket nézhetjük meg/ellenőrizhetjük le.

A kezelőfelület angol nyelvű. (A  honlap viszont magyar nyelven is elérhető.) De ne ijedjetek meg, ettől függetlenül könnyű elsajátítani a használatát. Most kifejezetten csak azokat a lépéseket fogjuk átvenni, amik egy fotóalbum/slideshow készítéséhez szükségesek.

Amint látjátok a felületen lehetőség van „gyors videó” ( Quick video) készítésére. Ebben az esetben csupán a képeket kell beimportálni. Pár kattintás után már meg is kapjuk az albumunkat.

Mi most azonban nem ezt a megoldást választjuk, mert a saját ízlésünk szerint akarjuk összeválogatni, sorrendbe rakni a fotóinkat.

Slideshow készítés első lépés – képek importálása

Az első lépésben importáljunk be néhány fényképet, hogy legyen mit összerendezgetnünk.
Ezt megtehetjük az „File import” felirat alatti négyszögben az „Hozzáadás” ( Add file) feliratra kattintva vagy egy egyszerű áthúzással  a négyzetbe.

A kiválasztott képek meg fognak jelenni a média fájlok helyén, innen húzhatjuk be őket az általunk választott sorrendben a média sávra (Media track).

kepszerkesztes

Itt a sávon belül – ha mégis meggondoltuk magunkat és akarunk a képek sorrendjén változtatni – azt könnyen megtehetjük. Csak megfogjuk a képet és az adott helyre illesztjük.

A kép megjelenésének hosszán is tudunk változtatni, ilyenkor a kép keretét nyújtjuk vagy rövidítjük meg, attól függően, hogy rövidebb vagy hosszabb ideig szeretnénk látni a képet.

Ha kíváncsiak vagyunk a látványra elindíthatjuk a videolejátszót, s megnézhetjük az eredményt.

Slideshow készítés – cím adás

A következő lépésben adhatunk például címet az albumunknak. A betűkészlet bő kínálatából választhatunk, méretezhetjük, forgathatjuk, színezhetjük. És nem csak a betűkészlet választéka hihetetlen, hanem a címek stílusa is, amiket rajuk kattintva előnézetben megtekinthetünk.

Tehát a bal oldalon található „Címek” ( Title ) ikonra kattintva megtaláljuk a választékot, majd az idővonal címsorára húzzuk.

Dupla kattintással tudjuk szerkeszteni. A szerkesztés végeztével pedig a képernyőre tudjuk igazítani.

Szöveget bárhol, bármelyik képhez tudunk szerkeszteni a fent leírt módon.

kepszerkesztes felirat

Slideshow készítés 3. lépés – átmenetek

A következő lépésben adjunk a képekhez átmenetet. Ettől esztétikusabbá válik az albumunk.

A bal oldali sávon kattintsunk az „Átmenetek” ( Transitions ) gombra, majd válasszuk ki, hogy a képek közé melyiket szeretnénk betenni. Ezt – akárcsak a címnél – húzással oldhatjuk meg. Előnézetét szintén a címnél már megismert módon nézhetjük meg. Az átmeneteket a képkockák közé kell húznunk.

Van lehetőségünk arra is, hogy a program véletlenszerűen válasszon a kockák – képek – közé átmenetet.

kepszerkesztes atmenet

Slideshow készítés 4. lépés – zene hozzáadása

És végül, hogy jó összhangot mutassunk a slideshownk, illetve az albumunk, nem árt, ha választunk egy kellemes zenét a képeink alá.

Ehhez klikkeljünk a bal oszlopban lévő „Importálás” ikonra, majd a felsorolásból válasszuk ki a zenét. Ebben az esetben a beépített zenék közül tudunk választani, de lehetőségünk van saját zene feltöltésére is, aminek módja megegyezik a média fájlok feltöltésével. ( Saját feltöltött zenéknél vegyük figyelembe a szerzői jogokat! )

A beépített zene elhelyezése az idővonalon megegyezik a korábban említettekkel vagyis egyszerűen húzzuk oda.

kepszerkesztes zene hozzadas

Slideshow készítés 5. lépés – mentés

Ezek után már nincs más dolgunk, mint elmenteni a kész eredményt.

Ezt is több formában tehetjük meg, attól függően, hogy mi a célunk az elkészült albummal.

Ha szeretnénk magunknak megadni a lehetőséget, hogy a későbbiekben még át tudjuk szerkeszteni vagy bővíteni elkészült videónkat, akkor mindenképp tanácsos a programhoz kötött mentést választani.

Ha a közösségi platformokon szeretnénk továbbhasznosítani az elkészült művet, akkor az exportálást válasszuk, hiszen megannyi formátum áll rendelkezésünkre.

A példaként bemutatott videót, illetve a videó készítését a You Tube csatornámon is megnézhetitek.

 

A fent bemutatottakat használjátok fel ajándékok készítéséhez!

Szólj hozzá

error: Content is protected !!