kutya fotózás tippek, kutya fotózás házilag
Első lépéseim

Kutya fotózás tippek – kutya fotózás házilag

Néha egyszerű a saját háziállataink fényképezése. Néha nem. Mi ismerjük őket kívül-belül, ők pedig ismernek bennünket ugyanilyen módon. Lehetséges, hogy ez is probléma egy fotózás során?

 

A kutyák fotózásának kérdése adódik a másik honlapom kapcsán is. Az állatfotózás kedvelése, megörökítésük magából az állatszeretetből jön, hiszen a fotózásuk, a rengeteg létrehozott portré, montázs és film, ami szakmai pályafutásom alatt – a kutyakozmetika és kiképzés kapcsán keletkezett – ezúton most hasznosításara kerül.

Ennek gerincét a saját kutyáim fotói adják, de foglalkozom lelkes tanítványokkal is.

Akkor én egy fotós-kutyás vagyok. Vagy egy kutyás-fotós?  Ezt döntsétek el ti!

Nézzük meg tehát, hogy kezdő fotósként mit tehetünk annak érdekében, hogy kedvencünkről a legjobb, legszebb, legérdekesebb fotót készíthessük el!

Az okostelefonos kameratechnika fejlődése lehetővé teszi számunkra, hogy bármikor és gyakorlatilag bárhol képesek legyünk elcsattintani egy fotót és megosztani hűséges társaink jó minőségű képeit.

Mivel ilyen módon a „fényképezőgép” mindig kéznél van – ezen albumok és képek iránti igény nagy – így minden kutyabarát megérdemli, hogy a lehető legjobb fotókat készítse el szeretett kedvencéről.

10+1 tipp kutyafotózáshoz

1.Készülj fel a kutya fotózásra!

Gondoskodjunk néhány praktikus tárgyról, amit általában a kutyák szeretnek, amivel megpróbálhatjuk elterelni, illetve felkelteni az érdeklődésüket. Ez nagy segítség lesz a kutya fotózása során, lehet kedvenc csemege vagy sípoló játék, esetleg labda.

2. Készülj fel a kutyából is!

Tájékozódjunk arról, illetve saját kutya esetén legyünk tisztában azzal, hogy mennyire képzett a kutyus. Ha ismeri az alapokat könnyebben tudunk vele dolgozni.

kutyafoto tippek hazilag

3. Sétáljatok egyet!

Kutya fotózás előtt ajánlatos sétálni egyet. Ez megfelelő alkalom arra, hogy a kutyák a felesleges energiákat levezessék és „szükséges dolgaikat” elvégezzék.

4. Mutasd meg neki!

Mutassuk meg a kutyának a fényképezőt, hogy ne ijedjen meg. Ebben segítségünkre lesz a már előbb említett játék vagy finomság. (Valószínű a telefontól nem fog félni. A fényképezőtől sem biztos, de inkább mutassuk meg nekik.)

5. Türelem szuper kutya fotót teremt!

Legyünk türelmesek kivárni a megfelelő pillanatot!

kutyafoto hazilag

6. Ne csak a kutyát fotózd!

Fotózzuk a gazdival! Ha úgy döntünk, hogy mégis valaki más kutyáját fényképezzük képesek lehetünk bensőséges pillanatokat megörökíteni kapcsolatukról.

 

kutyafoto

Azonban a legnagyobb gondossággal előkészített fotózásnál is beleszaladhatunk néhány negatívumba.

Így például egy túl aktív vagy túl kíváncsi kutya túl közel lehet hozzánk, ha alacsony nézőpontból szeretnénk fényképezni.

Ha félénk kutyával találkozunk érdektelen lehet vagy egyszerűen elbújik. De akár a  türelmetlenség is szóba jöhet, ha túl sokáig foglalatoskodunk a fényképező beállításaival.

De nézzük a további tippeket:

7. Válaszd ki a megfelelő helyszínt!

Ha a kutyánk egy kalandor nyugodtan készíthetünk felvételeket kint a szabadban, amint felfedez egy területet. Megörökíthetjük szabadságvágyát, kíváncsiságát.
Ha ellenben egy kis lusti, akkor megörökíthetjük otthon a kanapén lógva, szundikálva.

kutyafoto

8. Használj természetes fényt!

Ez a legkönnyebben elérhető és leghasznosabb eszköz, amellyel valaha fényképészként rendelkezhetünk. Beltéren készített fotóknál pedig az ablakok fénye adhat megfelelő megvilágítást.
Remek alkalom lehet a háziállatok fényképezésére az arany óra. Nem sokkal napkelte után vagy napnyugta előtt a nap olyan légkört teremt, amely ideális a fotózáshoz.

Egy felhős napon annak ellenére, hogy a felhők – általában – nem segítik a fotózást kellemes ragyogást kelthetnek.
Kerüljük a durva, közvetlen fényt, amennyire csak lehet! A déli fény hízelgő árnyékokat hoz létre, de hunyorításra készteti az állatokat is.

kutyafoto tipp

9. Fókuszálj a szemekre!

Állataink fotózásakor semmi nem olyan fontos, mint hogy a szemeken legyen a hangsúly.

kutyafotot hazilag

10. Válts nézőpontot!

Készítsünk más „nézőpontból” fotót! Az emberek általában „letekintenek” a kutyáikra, ezért általában felülről készítenek képeket. Miért ne készíthetnénk el a képeket a padló szintjéről, hogy olyan képeket szerezzünk kedvenceinkről, amelyeket még nem láttunk? Miért is ne változtathatnánk a szemléletünkön? Az első számú dolog, amellyel professzionálisabbá tehetjük a képeinket: a dolgok megörökítése másoktól eltérően.

kutyafototipp-mas nezopont

 

És a +1 tipp:

Kezdő fotósként használjuk automata beállításainkat. A gyors mozgás lekövetésére a sport funkció a legjobb, mert a kutyák is gyorsan mozognak. Ezt nagyon kezdő koromban én is egy kísérletezés kapcsán állapítottam meg.
A másik megoldás – erről is tettem már említést – a folyamatos sorozatfelvétel. Ezt a funkciót a profi állatfotósok is használják,  mint például Máté Bence, akit 2010-ben a világ legjobb természetfotósának választottak. Az ő munkásságáról készült A láthatatlan Madárfotós dokumentumfilm az egyik kedvenc filmem a fotózásról.

 

Ezek a tippek segítenek abban, hogy a legjobb fotókat készítsük el kedvencünkről, ezért használhatjuk őket akkor is, ha nem tervezzük, hogy profi állatfotóssá válunk. Az így készült képekből akár fényképes ajándékokat is készíthetünk.

De ne feledjük! A kutya kényelme és boldogsága az első a prioritási listán; a fényképek a másodikak.

Szólj hozzá

error: Content is protected !!