karácsonyi fotózás, ételek
Első lépéseim

Karácsonyi fotózás – kezdő fotósként

Karácsonyi fotózás – hogyan örökítsd meg az év végi ünnepeket kezdő fotósként?

Még nem ismerjük a fotózás csínját-bínját viszont van egy jó fényképezőgépünk (esetleg telefonunk), folytathatjuk ennek felfedezését, hiszen a fotózás sötétben más fényviszonyok között történik.

S ha majd sikerül egy-egy remekbe szabott fotót készítenünk, fel tudjuk használni fényképes ajándékok készítéséhez is.

Karácsonyi fotózás beállítások

A korábbiakban már beszeltünk a módválasztó tárcsán megtalálható beállításokról, de akkor azt mondtam, hogy a rajta lévő feliratokról az egyszerűség kedvéért majd később beszélünk.

Karacsonyi fotozas

Hát lássuk! Ha a módválasztó tárcsát a SCENE feliratra állítjuk, majd a vezérlőtárcsát eltekerjük, akkor előtűnnek azok az előreprogramozott beállítások, melyekkel esti, éjszakai kül- és beltéri képeket készíthetünk.

Karacsonyi fotozas

Így portrét, tájképet, beltéri összejövetelt, gyertyafényes eseményeket készíthetünk egyszerű, gyors beállításokkal.  (Persze itt megtalálhatjuk az alkonyat/hajnal, tengerpart/hó, naplemente, állat, virág és ételfotózási lehetőségeket is.)

Automata beallitas

A karácsonyi ünnepek közeledtével készíthetünk esti fotókat kint a szabadban és a családi, baráti ünnepi összejövetelek alkalmával beltéren.

Amennyiben kültéren szeretnénk karácsonyi városi fotókat készíteni, nem árt, ha megismerkedünk egy újabb fogalommal, ez a kék óra.

Mik azok a kék órák?

Ne menjünk bele fizikai megfogalmazásokba. A számunkra lényeges az, hogy az aranyórát megelőzően napfelkelte előtt, illetve napnyugta után találkozhatunk a jelenséggel, mely mesésen kékre festi az atmoszférát.

A kék órás fényképezés egyszerű műfaj, mivel nincs erős fényforrás.

Ilyenkor már kigyulladtak az éjszakai fények, de az ég még a légkörön szóródó fény miatt kék, a neonreklámok, a járművek, a lakóépületek, az utcai világítás és a szabadtéri karácsonyfák ontják magukból a “jó fényeket”. Ezek a meleg fények kontrasztot adhatnak a hideg, kék éggel, s akár szép sziluetteket rajzolhatnak a fotókra.

Az év ezen időszakában mindenki szeretne szép képeket készíteni. Ami épp olyan különleges, mint maga a szeretet ünnepe.

Na de milyen témákat fotózzunk? Itt van néhány karácsonyi fotózás ötlet.

Karácsonyi fotózás ötletek kültéren

Kültéren lefotózhatunk feldíszített épületeket, templombelsőket, Betlehemeket.

 

Ha kiválasztottuk a megfelelő programot, és a családtagokat beállítottunk a korábbiakban megtanult szabályok szerint a legalkalmasabb helyre vagy épp síkba hoztuk a neonfényt egy ház balkonján megnyomhatjuk az exponáló gombot.

Karacsonyi fotozas

Karácsonyi fotózás otthon

Sziluett a karácsonyfával

Így hát készíthetünk sziluettképeket, a háttérben a karácsonyfával. Ha lekapcsoljuk a fényeket és egy családtagot a fa elé állítunk, sziluettje kirajzolódik a fényben.

Vigyázz!! A vakut kapcsold ki a fényképezőgépen!

Varázslatos hangulatú képeket kaphatunk ilyen módon.

Karacsonyi fotozas

 

Gömbdísszel

Hogy fokozzuk az ünnepi fotók hangulatát, kapjunk elő néhány nagyobb gömbdíszt.

Álljunk a fényforrással szemben, valaki tartsa a gömböt, s akinek még van szabad keze készítheti a fotót. Ebben az esetben is kapcsold ki a vakut! Fénye nem kell, hogy felvillanjon a gömbön.

Karacsonyi fotozas kezdoknek

Karácsonyi ételekkel

Ne feledkezzünk el az ünnepi asztal megörökítéséről sem tele finom falatokkal. S tegyünk ezekhez egy kis gyertyafényt! Szerintem igazan nagyszerű fotó lesz belőle.

Karacsonnyi fotozas kezdoknek

 

Jó szórakozást a karácsonyi fotózáshoz!

Szólj hozzá

error: Content is protected !!