TOP 6 film a fotózásról
Egyéb

Fotós filmek – TOP 6 film a fotózásról

A filmkészítők szeretik az érdekes témákat, így a fotózás a fotósok világa jó alapanyagot ad számukra. Miért hasznos akár egy kezdő fotós számára is fotós filmeket nézni? Erre a kérdésre a legjobb választ Adam Sherwin, brit újságíró adta. Az ő szavaival ajánlanám figyelmetekbe a következő filmeket a fotózásról, amik nekem is nagyon tetszettek.

 

„A filmkészítés és a fényképezés kéz a kézben jár. A filmkészítés során a fényképezés művészete elvész. A mozgóképek ilyen képeslapszerű anyagban való bemutatásának képessége már önmagában is a fotográfia művészetének leszármazottja. Ha egy fotós valóban fejleszteni akarja mesterségét, meg kell vizsgálnia, hogy a filmkészítők és az operatőrök hogyan rögzítik a mozgóképeket a képernyőn. Ugyanolyan fontos, hogy a fotósok olyan filmeket nézzenek, amelyek Hollywoodi szemmel ábrázolják a fotóművészetet, és dokumentumfilmeken keresztül láthatják az ünnepelt fotósok történeteit is.”

(2018. augusztus 30.)

 

Fotós filmek – TOP 6 film a fotózásról

Filmek abból az időszakból, amikor még a digitális technika nem uralkodott el ennyire, mint mostanság.
Megemlítek háború idején játszódó filmet, ami bemutatja a haditudósítók történeteit, napjaink fotósainak életét, illetve dokumentumfim kategóriában beleleshetünk a természetfotózásba is.

Válogattam a filmek között, nekem ezek tetszettek a legjobban.

Háborús filmek a fotózásról

 

Felejtés virágai (2000)

A történet 1991-ben, a Jugoszláv háború idején játszódik, ahol főhősünk -a neves fotóriporter eltűnik és ezt a                feleségének is bejelentik. Ám ő nem  nyugszik bele,  férje keresésére indul.

A film kapcsán elgondolkoztató, hogy a fotózás ezen műfaját választók mit vállalnak a fealdattal. Háborús tudósítónak lenni nem könnyű feladat, sőt, nyugodtan elmondhatjuk, hogy életveszélyes.

Ennek ellenére a filmben sokkal megragadóbb a két ember kapcsolata, melyért a feleség mindent bevállal, hogy felkutassa férjét.

A főszerepben Andie MacDowell -t,  David Strathairn – t, Elias Koteas -t és Adrien Brody -t láthatjátok.

 

Az igazság nyomában (2009)

Ez a háborús történet a kurd háború idején – 1988. tavasza –  játszódik. A történet a pszichés oldalát boncolgatja           a fotós létnek.

Főhősünk sebesülten hazaérvén a háborúból társa elvesztését kellene, hogy feldolgozza. Hogy hogyan tud                       megbírkózni a feladattal? A filmet megnézve választ kaptok a kérdésre.

A főszerepben: Colin Farrell , Paz Vega , Christopher Lee , Jamie Sives , Kelly Reilly .

 

A dicsőség zászlaja (2006)

Történet a II. világháborúból, Ivo Dzsima szigetének elfoglalásáról. Hogy egyetlen fotó hogyan inspirá

Hogyan lesznek a hősökből „politikai eszközök”? Hogyan élik ezt meg a fiatalemberek a saját magánéletükben?

A csata eseményeinek kapcsán ezekre a dolgokra is fényderül. Kiderül továbbá az is, hogy a csendesen, szerényen élő apa milyen események részese volt.

A főbb szerepekben: Ryan Phillippe, Adam Beach, Jesse Bradford, John Benjamin Hickey .

 

Filmek napjaink fotósairól

 

Paparazzi (2004)

Az első akciófilm, amit ajánlok nektek. Napjaink valós problémáját dolgozza fel. Főhősünk színész, akit egy új, megjelenő filmje kapcsán paparazzik vesznek célba.

A film jól célozza meg az érzékeny témát: meddig lehet elmenni a cél érdekében, kinek mi a fontos és milyen áron.

Etikai szempontból fontosnak tartom a film létrejöttét, hiszen a „lesifotózásnak” ez a műfaja erősen sérti/sértheti a privát szféra területeit.

A megoldás filmesre sikerült, mindnyájan tudjuk, hogy a fogat fogért elv a mindennapi életben nem kivitelezhető, de ettől függetlenül nekem tetszett a film.

A főszereplők: Cole Hauser, Dennis Farina, Robin Tunney, Daniel Baldwin.

 

Sötétkamra  (2002)

Robin Williams főszereplésével készült ez a fotózásról szóló film. Egy nagyáruház fotóosztálya a helyszín, ahol  Seymour fotótechnikusként dolgozik.

Az előzőekben említettem, hogy a filmek még nem a digitális fotózásról szólnak,  ebben a filmben van jelentősége igazán, hiszen Seymour a filmelőhívások kapcsán kerül bajba. Hogy mibe keveredik bele, azt természetesen a film megnézésével fogjátok megtudni.

A film elején megismerhetjük Seymour gondolatait a fényképekről, ezek engem is elgondolkoztattak, nagyon tetszettek, ezért egyet meg is osztok veletek.

„Hogyha a jövő generációjának bármit is mondanak ezek a fényképek, hát akkor ez az: itt voltam, léteztem, fiatal voltam és boldog, és valaki számára voltam olyan fontos ezen a világon, hogy megörökítsen.”

 

Fotós dokumentumfilm

 

A Láthatatlan Madárfotós  (2011)

A dokumentumfilm sorozat Máté Bencéről készült, akit 2010-ben  a világ legjobb természetfotósának választottak.

A film a mi számunkra mindenképp szolgál tanulsággal. Elsőként – ha természetfotózással próbálkozunk – próbáljunk meg láthatatlanok lenni, ahogy Bence is.

Másodsorban, ha megnézitek a filmet, akkor észre fogjátok venni, hogy sorozatképek készülnek (ennek beállításáról a Mit állítsunk be feltétlenül című írásban már szó esett).

Mindezekkel együtt élvezzétek a fantasztikus felvételeket, a csodás madarakat!

 

m

 

Nézd meg ezt is:

Fotós idézetek – 10 inspiráló gondolat híres fotósoktól

Szólj hozzá

error: Content is protected !!