harmadolás szabálya, focipálya
A fotózás alapjai,  Első lépéseim

A harmadolás szabálya – a fotózás alapjai

A harmadolás szabálya – a fotózás alapjai

A harmadolás szabálya az első olyan dolgok közé tartozik, amivel a kezdő fotósnak meg kell ismerkedni. Ez segít a kiegyensúlyozott és harmonikus felvételek készítésében.

De ne feledjük el, hogy ez csak egy a fotózás alapszabályai közül.

Mi a harmadolás szabálya?

A harmadolás szabályának alapelve az, hogy egy képet harmadokra bontunk vízszintesen és függőlegesen is, így az kilenc részből áll.

Ezeket a vonalakat – harmadolórács – láthatjuk a telefonok és a fényképezők kijelzőjén is, a könnyebb kompozíció elkészítése miatt került oda.

harmadolás szabálya

A metszésvonalak által határolt területek a harmadok, ezeket értelmezhetjük vízszintesen ( horizont) és függőlegesen is, attól függően, hogy vízszintes vagy függőleges vonalra kerül a kép témája. A metszésvonalak találkozásai pedig a metszéspontok .

Azt már említettem, hogy a horizontot sem kell középre komponálni, attól függően, hogy az égből vagy a talajszintből szeretnél többet mutatni helyezheted a felső vagy az alsó vízszintes vonalra, s máris megfeleltél a szabálynak.

Ha a felső vonalra rakod a horizontot, akkor a tájból tudsz többet megmutatni.

harmadolás szabálya

Ha az alsóra, akkor pedig az égboltra irányítod a figyelmet.

harmadolás szabálya

Ezt a rácsot szem előtt tartva a metszéspontok a kép négy fontos részét azonosítják, ahova elhelyezhetjük a kép témájának fő pontját a kompozíció készítése során.

harmadolás szabálya

Kapunk még négy vonalat is, amit szintén hasznosak lehetnek a kompozíció megalkotása során, ezekre a vonalakra is helyezhetünk fő témát.

harmadolás szabálya

A harmadolás szabályának elmélete azon alapszik,, hogy ha a fotó hangsúlyos elemeit a metszéspontokba vagy a vonalak mentén – ez lehet emberek, állatok szeme, egy egész alakos kép esetén maga a fotó alanya….stb – , helyezzük el, akkor a fotó kiegyensúlyozottabbá, harmonikusabba válik és mélyebb hatást gyakorolhat a kép szemlélőjére.

 

Amikor alkalmazni akarod a harmadolás szabályát, tégy fel magadnak néhány kérdést.

  • Milyen érdekes pontjai lennének ennek a kompozíciónak?
  • Hova akarod elhelyezni őket?

Sokszor mondjuk azt, hogy a szabályok azért vannak, hogy megszegjük őket.

Ez nem jelenti azt, hogy azok a képek nem jók, nem élvezetesek vagy nem harmonikusak De ahhoz, hogy figyelmen kívül hagyjuk a szabályt meg kell, hogy győződjünk arról, hogy a szabályszegés még hatékonyabb.

harmadolás szabálya

Elindulhatunk mindezt kipróbálni. De ha mégsem, akkor elővehetünk néhány régebbi fotót és kielemezhetjük őket. Elő is vehetünk egy egyszerű képszerkesztő programot és ami nem ott van, ahol lennie kell, tegyük oda.  Aztán döntsük el, melyik a harmonikusabb kompozíció.

Szólj hozzá

error: Content is protected !!